skip navigation

Transportlexikon

Lexikonposter

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V

Kort och enkelt kan även användas för utformningen av dina transport- och logistikprocesser. Oavsett om det gäller att genomföra en transport, att hitta rätt affärspartner eller om du är intresserad av digital uppdragshantering så hittar du en passande applikation i Smart Logistics System från TIMOCOM.

Franko

Ordet franko (ibland även franco) används i handelsspråk och står för leveranser där avsändaren står för fraktkostnaderna (eller portot) och inte mottagaren.

Motsatsen är beteckningen "fritt fabrik" (även "ofrankerat") då mottagaren måste stå för kostnaderna (eller portot) för transporten. Utöver detta finns det fler handelsklausuler (engelska: Incoterms) som reglerar leveransvillkoren inom transportbranschen. När det gäller alla dessa klausuler handlar det inte bara om betalning av transporten, utan även om den så kallade riskövergången som anger till när avsändaren och från när mottagaren ansvarar för godsets tillstånd.

Begreppet:
Ordet franko kommer från det italienska verbet affrancare (på svenska ungefär: frisläppa). Man kan komma ihåg det genom att tänka på frankering med ett frimärke – även där övertas transporten av brevet från avsändaren när det är frankerat (frisläppt).

Det något gammalmodiga ordet franko ersätts allt oftare av "fri leverans" som har samma betydelse.

Håll koll på vad som händer!

Anmäl dig här och få relevanta artiklar på regelbunden basis som underlättar ditt dagliga arbete och vidga din affärshorisont.

Anmälan till nyhetsbrev

Alla fält som är markerade med '*’ är obligatoriska och måste fyllas i.

Genom att skicka registreringsformuläret (Registrera dig nu) bekräftar du att du godkänner våra Dataskyddsriktlinjer.

Anmälan till nyhetsbrev:


Din personliga information (e-post, för- och efternamn) kommer användas för att skicka information till dig och kommer skickas från TIMOCOM GmbH till SC-Networks GmbH:s databas. (Domstol: Hovrätten i München, Registernummer: HRB 14 65 73), Enzianstr. 2 82319 Starnberg. SC-Networks GmbH följer tysk dataskyddslag samt instruktioner från TIMOCOM GmbH.

Till toppen av sidan