Logistiknyheter 02.03.2023
4

7 tips för högre säkerhet i ert transportföretag

2023-03-hoegre-saekerhet-transport-900x600px-web

Säkerhetsfaktorn spelar en viktig roll för transportföretag inom väggodstrafiken – och är också avgörande för ett sådant företags framgång. Det finns många möjligheter att öka säkerheten i dina transportprocesser – det må vara med hjälp av ett GPS-system, optimerad ruttplanering eller de rätta försäkringarna. I denna artikel vill vi presentera sju tips som ska hjälpa dig med just det.

Letar du efter fler tips för ditt transportföretag?

1. Använd ett GPS-system.

Ett GPS-system hör redan till grundutrustningen i de flesta transportföretagen. Men detta tips är på intet sätt överflödigt, eftersom ett GPS-system erbjuder mycket fler alternativ för att öka säkerheten i dina transportprocesser än du kanske tror.

Först och främst hjälper naturligtvis ett sådant system dig att hålla ett öga på var dina fordon befinner sig och reagera bättre på köer, trafikolyckor eller väderrelaterade hinder. Men GPS-system kan också användas för att övervaka överensstämmelse med hastighetsgränser eller andra säkerhetskrav.

Mer omfattande lösningar som TIMOCOM:s live-tracking av försändelser gör det möjligt att inte bara frivilligt dela telematikdata med kunderna, utan också konstant säkerställa insyn i alla era transportprocesser.


2. Optimera er ruttplanering.

Optimerad ruttplanering ger flera fördelar. Å ena sidan sparar den dig och chaufförerna mycket stress som orsakas av byggarbetsplatser eller väderrelaterade hinder som kan undvikas. Å andra sidan sänker den era kostnader och gör dina transportprocesser miljövänligare, eftersom oförutsedda förseningar kostar pengar och skadar miljön.

Dessutom ökar du kundnöjdheten genom en optimerad ruttplanering, till exempel med hjälp av applikationen Rutt- och kostnadsplanering från TIMOCOM. Detta eftersom du mer exakt och tillförlitligt kan förutsäga ankomsttiden och undvika kommunikationssvårigheter.


3. Optimera era kommunikationsvägar

Några av de ovannämnda tipsen låter redan ana att: Transparens och väl fungerande kommunikation kan utgöra en stor del av era transportprocessers säkerhet. Detta eftersom fel som uppstår på grund av saknad information eller saknade avtal är misstag som kan undvikas.


4. Arbeta med checklistor.

Just i logistikbranschen blir det snabbt hektiskt. Då kan det inte skada med hjälp för att behålla överblicken. Framför allt vid underhåll och inspektioner går det utmärkt att arbeta med checklistor så att inget glöms bort.

Även här kan TIMOCOM ge dig stöd, till exempel med vår Checklista för säker körning med lastbilar på vintern.


5. Hitta rätt försäkringar.

Åtgärder som förhindrar olyckor och personskador har prioritet. Men du bör också vara beredd på vad som händer om något går fel. Vad händer om en av era chaufförer råkar ut för en olycka eller ett av era fordon blir allvarligt skadat? I sådana fall är försäkringar ett bra stöd eftersom de kan ta den ekonomiska bördan från era axlar.

Oavsett om det handlar om arbetshandikapps- eller rättsskyddsförsäkringar – i vår artikel ”Vilka försäkringar behöver vi som transportföretag?” har vi samlat och förklarat alla viktiga försäkringar för er.


6. Optimera era processer.

Ytterligare en faktor som kan bidra till ert företags säkerhet är tid. De som kan agera kvickt och anpassa sig till hinder eller svåra situationer har större chans att bemästra dessa. Framför allt bidrar optimeringen av dina befintliga processer till mer flexibilitet. Vi har här sammanfattat hur ni tacklar detta på bästa sätt: ”Så fungerar processoptimering inom logistiken”.  


7. Satsa på en kombination av olika åtgärder.

Det är helheten som gör det! Naturligtvis är det inte till någon nytta att starta så många åtgärder att du förlorar överblicken. Detta kommer sannolikt bara att uppnå motsatsen och skapa nya säkerhetsrisker. Men om du steg för steg bygger upp en struktur av olika säkerhetsåtgärder så kan (så gott som) inget längre gå fel.


Säkerheten först

Det är mycket viktigt att vara medveten om hur viktig säkerheten är i era transportprocesser med hänsyn till företagets framgång. Med tipsen ovan kan ni ta ett stort steg i denna riktning och lyfta ert transportföretag till en ny nivå. Och TIMOCOM kan hjälpa er med det!


Små transportföretag

6 tips: Grunda ett transportföretag utan oro

Säker i lastbilen under vintersäsongen

Paula Bongers

Content Marketing Manager

Håll koll på vad som händer!

Anmäl dig här och få relevanta artiklar på regelbunden basis som hjälper dig att hålla dig uppdaterad!


Anmälan till nyhetsbrev

Pop-up image - Logistic
Vill du hålla dig uppdaterad i logistikbranschen?

Ta då del av våra spännande logistiknyheter och få nyheter direkt i din inkorg. Bli först med att få uppdateringar om våra nya produkter.

Till toppen av sidan