24.07.2013

Vinden har vänt

TimoComs Transportbarometer avslutar kvartal 2 med fraktöverskott

(1)

Düsseldorf 2013-07-24 – Lågsäsongen inom transportbranschen verkar vara över. TimoComs Transportbarometer har ökat kontinuerligt under de senaste månaderna och visar ett frakt-lastrumsförhållande på 53:47 för andra kvartalet. Höjdpunkten var månaden maj med ett förhållande på 60:40 och ett nytt rekord för frakt- och lastrumserbjudanden i TC Truck&Cargo®.

Redan i april såg man tecken på hur det skulle gå under årets andra kvartal – uppåt. Med ett frakt-lastrumsförhållande på 49:51 låg TimoComs Transportbarometer hela 14 procentenheter över värdet för föregående månad. "Dock måste man bedöma kvartalsstarten som "avvaktande", säger Marcel Frings, Chief Representative på TimoCom, "för vid denna tiden förra året hade vi trots allt redan ett bekvämt fraktöverskott. Då visade TimoComs Transportbarometer ett förhållande på 57:43."

 

25 procentenheter på två månader
I maj vände så äntligen vinden. Med ytterligare 11 procentenheter sköt fraktandelen för första gången sedan september 2012 åter upp på ett positivt värde. I slutet av månaden stod det 60:40 till frakterbjudandena på den europeiska transportmarknaden. Denna utveckling gynnades av de många helgdagarna i maj. Många lediga dagar ledde till att det i hela Europa t.ex. krävdes fler leveranser av livsmedel till mataffärerna. Detta återspeglas även i de absoluta siffrorna: Den 21 maj uppnådde t.ex. transporterbjudandena i TC Truck&Cargo® en aldrig skådad omfattning. Totalt fanns det faktiskt hela 467 510 frakt- och lastrumserbjudanden i transportbörsen – ett absolut rekord.
Man klarade dock inte att behålla dessa höga siffror i juni, men ändå var frakt- och lastrumsbörsförhållandet på 51:49 positivt. Sist vi hade två månader i följd med fraktöverskott var för exakt ett år sedan. Nu verkar transportmarknaden normaliseras igen, och det aldrig sinande lastrumsöverskottets tid är uppenbarligen förbi.

 

Fler erbjudanden än 2012
Även Marcel Frings ser transportbranschen som helhet som en bransch på uppåtgående: "Vid en första anblick är det andra kvartalet detta år precis som det andra kvartalet 2012. Med ett frakt-lastrumsförhållande på 54:46 under förra året och 53:47 innevarande år är den procentuella fördelningen praktiskt taget lika. Intressant blir det när man tittar på det totala antalet erbjudanden. Här noterar vi ca 13 % fler frakt- och lastrumserbjudanden än under 2012. Förhållandet mellan antalet erbjudanden är alltså nästan detsamma, men ligger på en betydligt högre nivå! Och det är just det som gör oss så fulla av tillförsikt inför de kommande månaderna."

Det andra kvartalet går mot sitt slut och ger sin efterföljare en ordentlig knuff på vägen. Nu kan vi bara hoppas att konsumenterna och branschen behåller sin positiva stämning och håller näringslivet i rullning. Vi har åtminstone förutsättningarna för högsäsong istället för dödsäsong.

Ladda ner pressmeddelande
Till toppen av sidan