14.04.2014

Vårkänslor på transportmarknaden

Den uppåtgående trenden för TimoComs transportbarometer håller i sig under första kvartalet

(1)

Düsseldorf 14.04.2014 – Med en precision som närmast kan liknas vid ett schweiziskt urverk har TimoComs transportbarometer traditionellt tickat ner med exakt tretton procentenheter runt årsskiftet. Så såg det ut även den här gången – men trots detta är början på 2014 en stor framgång. Frakt-/lastrumsförhållandet på 40:60 ser nämligen betydligt bättre ut än för första kvartalen 2012 och 2013.

Spänningen var stor i januari månad: År 2013 avslutades med en fraktandel på 54 procent på den europeiska transportmarknaden. Och frågan löd nu: Kommer TimoComs transportbarometer förbli sin vana trogen och falla med 13 procentenheter, precis som tidigare år? Det skulle innebära att marknaden inleder året med en fraktandel på över 40 procent – en tydlig signal på uppsving för hela branschen. "När resultaten för januari räknades samman redovisades en fraktandel på 41 procent på den europeiska transportmarknaden", berättar Marcel Frings, Chief Representative på TimoCom. "Det betyder att vi den här månaden låg fem procentenheter högre än motsvarande period 2013 (36:64)."

 

Bombnedslag i mars
Under februari månad i år låg frakt-/lastrumsförhållandet på 30:70, vilket ungefär motsvarar nivåerna för 2012 (32:68) och 2013 (29:71). Men den här fraktnedgången var bara lugnet före stormen: I mars månad visade TimoComs transportbarometer genom ett imponerande resultat att det efterlängtade trendbrottet på transportmarknaden äntligen är här. Fraktandelen sköt i höjden med hela 19 procentenheter. En så kraftig stigning har vi inte sett röken av på över fem år. Frakt-/lastrumsförhållandet uppgick därmed till 49:51. "Fraktandelens utveckling under mars månad får beskrivas som närmast katapultartad. Tydligare fingervisning om att våren har satt igång finns inte. Det gäller emellertid inte bara den här månaden – rent generellt avviker första kvartalet 2014 dramatiskt om man jämför med de senaste två åren. En förklaring kan vara den uteblivna vintern, som innebar att vi slapp avbrott i produktionen och att den totala fraktandelen steg", sammanfattar Marcel Frings.

 

Med våren kommer också frakten
Den uteblivna vintern och dagar som nästan känns sommarljumma har också bidragit till transport- och logistikbranschens framgångar under första kvartalet 2014. Och så kommer det att fortsätta. Även de kommande veckorna ser till att TimoComs transportbarometer håller sig i rörelse. Marcel Frings ser positivt på framtiden: "Om man ser till utvecklingen de senaste månaderna måste man helt enkelt förutsätta att andra kvartalet präglas av en kraftig ökning av antalet frakter. Vi utgår ifrån att man redan under april månad passerar femtiostrecket för fraktandelen på den europeiska transportmarknaden. De närmaste tre månaderna blir det alltså ont om lastrumskapacitet – därför kan det vara smart att ligga steget före och boka upp lediga lastbilar redan nu."

Ladda ner pressmeddelande
Till toppen av sidan