20.07.2018

Tysk supersommar överhettar transportefterfrågan

Det blir inte bara ont om förare, utan även om kylfordon.

(3)

Erkrath, Tyskland, 20.07.2018 – Det ihållande sommarvädret i Tyskland får logistikbranschen att svettas. Från februari till maj i år har efterfrågan på kyltransporter nästan tredubblats, meddelar transportplattformen TimoCom. Följderna blir: I handeln finns det redan enstaka luckor på hyllorna, eftersom producenterna inte lyckas få iväg sina varor. 

”Den tyska supersommaren har gjort att efterfrågan på tempererade transporter har exploderat.”

Flaskhalsen vad gäller tillgänglig kapacitet på transportmarknaden blir än värre på grund av den stora efterfrågan på lastrum som alltid uppstår på våren. ”Vi ser att antalet frakterbjudanden i maj jämfört med föregående år har ökat med mer än 30 procent”, rapporterar TimoComs Business Analyst David Moog. Orsaken till detta är inte bara den ihållande goda konjunkturen i Tyskland. ”Den tyska supersommaren har gjort att efterfrågan på tempererade transporter har exploderat.”

Det handlar inte bara om transport av frysvaror eller känsliga färskvaror som frukt och grönsaker. Även läkemedel, artiklar som innehåller choklad eller kosmetika måste transporteras vid en viss temperatur – inom en genomgående dokumenterad kylkedja. ”Det spända läget på transportmarknaden kommer att förstärkas under året”, säger TimoComs Company Spokesman Gunnar Gburek.

 

Toppnoteringar på Europas största fraktbörs

Utvecklingen för transporterbjudanden och efterfrågan på TimoComs transportplattform återspeglar situationen. Med upp till 750 000 frakt- och lastrumserbjudanden varje dag har TimoCom den ledande fraktbörsen i Europa. I maj uppnåddes under två dagar en toppnotering på över 840 000 erbjudanden, rapporterar Moog. Men till de 750 000 frakterna fanns det bara 90 000 fordon.

Gburek är övertygad om att endast ett bättre utnyttjande av de tillgängliga kylfordonen och lastbilarna kan dämpa den överhettade konjunktursommaren. För att lyckas med detta måste man få in fri kapacitet på marknaden via neutrala plattformar – även när transportföretag kan förse sig från ett överskott av frakter.

Gburek: ”Tyvärr utnyttjas en tredjedel av lastbilarna på våra vägar inte optimalt eller körs till och med tomma.” Det är inte särskilt effektivt när det råder allt större brist på förare, och sett till miljöaspekten knappast heller försvarbart.

Ladda ner pressmeddelande
Till toppen av sidan