26.04.2017

Transportbarometern i kvartal 1: Full frakt framåt mot våren

TimoCom noterar en stark årsupptakt

(1)

Erkrath, Tyskland, 26.4.2017 – Den europeiska transportmarknaden har jämfört med föregående årsupptakt haft en stark start, det råder det inget tvivel om när man ser de aktuella siffrorna för TimoComs transportbarometer. Under kvartal 1 låg fraktandelen i förhållande till den fria lastrumskapaciteten på 43:57. Inte ens den klassiska frakttillbakagången i februari lyckades få transportbarometern av banan vid slutavräkningen för de tre första månaderna.

Den europeiska transportbranschen visade en betydligt mer aktiv upptakt när man jämför med värdet från den svaga starten på början av 2016 (30:70). Efter att föregående år slutligen avslutades med rikligt med frakt så följde den positiva effekten med under de tre första månaderna 2017.

 

Transportmarknaden står emot februari

I januari låg fraktandelen på 44 procent och därmed endast 7 procentpunkter under den starka julmånaden december. Gunnar Gburek, TimoComs Company Spokesman, förtydligar varför året bland annat började så bra för den europeiska transportbranschen: "Det extrema lågvattnet i floderna gav många vägtransporter. Dessutom kunde transporterna tack vare det milda vädret genomföras utan typiska vinterbegränsningar." 

Erfarenheten från tidigare år bekräftades även denna gång, för i februari rasade fraktandelen. I mitten av kvartalet fanns så 39 procent erbjuden frakt ställt mot 61 procent fritt lastutrymme. De saknade dagarna i den kortaste månaden märktes dock inte lika mycket som 2016 (21 %) och även i februari hade den milda vintern effekt på transportaktiviteten. 

De första solstrålarna livade upp den europeiska transportmarknaden så att det i mars åter fanns mer att köra från A till B. Vårens början och det vackra vädret fick ut människor, vilket påverkade de varumängder som skulle transporteras. Transportbarometern steg med 8 procentenheter till en fraktandel på 47 procent och gjorde mars till kvartalets starkaste månad.

 

Vårfrakter i sikte

Med blicken mot våren kommer frågan vilken vidare väg transportbranschen ska ta. "Jag utgår från att de arbetstagarvänliga helgdagarna säkert kommer att ha effekt på konjunktursiffrorna jämfört med våren. Men den väntande påskfesten kommer att leda till ökad konsumtion bland befolkningen och därmed till större fraktmängder. Hittills har man inte alls känt av dåliga ramvillkor på grund av ekonomisk och politisk ovisshet. Det blir spännande att se vilka följder sådant kommer att ha på den europeiska transportbranschens utveckling", säger Gburek. 

Trots dessa oklarheter utgår man hos TimoCom från att det i april, maj och juni traditionsenligt kommer att läggas in en ökad mängd fraktuppdrag i TimoComs transportplattform och att frakterna därigenom åter överstiger de fria lastutrymmena på marknaden.

Ladda ner pressmeddelande
Till toppen av sidan