18.10.2013

Europas sommarstiltje full av frakt

Fraktandelen på TimoCom Transportbarometer fortsätter att öka under tredje kvartalet

(2)

Düsseldorf 18.10.2013 – I transport- och logistikbranschen brukar man vanligtvis invänta affärsårets tredje kvartal med viss bävan. Det finns visserligen inga storhelger i juli, augusti och september, men å andra sidan infaller sommarsemestern under de här månaderna. Trots dessa tämligen ogynnsamma förutsättningar ligger årets fraktandel på TimoComs transportbarometer på 52 procent, vilket är hela fem procentandelar högre än motsvarande siffra förra året.

Frakt-/lastrumsförhållandet på 52:48 för relationerna alla länder/alla länder innebär att TimoComs transportbarometer det här kvartalet redovisar en positiv utveckling av fraktandelen för andra gången i rad. Det har transportbranschen tvingats vänta på i närmare ett och ett halvt år. Senaste gången två kvartal i följd avslutades med en fraktandel på över femtio procent var nämligen 2011. Därmed bekräftar TimoComs transportbarometer den trend som redan har visat sig i ett flertal studier – det går fortsatt uppåt!

Positiv anda breder ut sig
Kvartalet kändes optimistiskt redan från början. Juli kunde dra nytta av medvinden från föregående månad (50:50 i juni) och låg kvar på nästan samma nivå med ett frakt-/lastrumsförhållande på 48:52. "Redan vid den här tidiga tidpunkten såg vi tecken på att fraktandelen under tredje kvartalet skulle hamna i närheten av siffrorna från 2011", säger TimoComs Chief Representative Marcel Frings. "Den positiva andan höll sedan i sig in i augusti och sommarstiltjen, om man nu ens kan kalla den så, blev i år bara en mild sommarfläkt innan vinden tog fart igen."

Det är tydligt att affärerna gick bättre den här semesterperioden än förra året. Den stilla sommarfläkten i augusti innebar bara en förändring på en procentandel till förmån för lastrummet. Sommarmånaden avslutades med ett frakt-/lastrumsförhållande på 47:53. Och mot slutet av månaden kunde man redan ana de första tecknen på vad som skulle komma i september.

De sista sommarloven i Europa hade precis slutat när TimoCom noterade kraftiga utslag på transportbarometern. Affärerna tog fart igen, men i år fanns det betydligt mer gods att transportera än i september förra året. TimoComs transportbarometer registrerade en procentuell ökning som var lika stark som under de ekonomiska mirakelveckorna 2008 och 2009. Fraktandelen avancerade hela tolv procentandelar. Detta ledde till en slutavräkning för september månad med ett frakt-/lastrumsförhållande på 59:41.
Med ett så positivt resultat i ryggen finns det inget som kan stoppa en fraktfylld slutspurt. Marcel Frings instämmer: "Om trenden från de senaste månaderna håller i sig kommer efterfrågan på lastrum att bli enorm. Vi utgår för närvarande från en stabil till ökad fraktåterhämtning under fjärde kvartalet."

Transport- och logistikbranschen kan alltså se fram emot en och annan julklapp redan innan julruschen sätter igång på allvar i godstrafiken. Den positiva utvecklingen av transportvolymen lär nämligen också i slutändan leda till högre fraktpris.

Ladda ner pressmeddelande
Till toppen av sidan