09.07.2013

Översvämningshjälpen stannar inte vid landsgränsen

Den tyska föreningen Transportbotschafter hjälper översvämningsdrabbade i Tjeckien

(3)

Düsseldorf, 9/7-2013. Medan en annan sitter hemma torr och trygg och varje dag förtrollat tittar på de många bilderna och rapporterna från den omfattande europeiska översvämningskatastrofen skred den tyska föreningen Transportbotschafter e. V. snabbt till verket och gav sig iväg för att hjälpa till i Tjeckien. Läget är fortfarande kritiskt. 

Föreningen Transportbotschafter (transportambassadörer) grundades av det Düsseldorf-baserade IT-företaget TimoCom som engagerar sig för allehanda intressen inom transportbranschen. Tillsammans med en lokal radiostation och den lokala pressen vädjade man om donationer till de drabbade. Två medlemmar av Transportbotschafter-teamet gav sig förra veckan iväg för att med lastbilen TimoTruck snabbt och obyråkratiskt transportera donerade pengar och saker från företag och privatpersoner i Düsseldorf till Ústi i Tjeckien. Utöver detta hade TimoCom-medarbetarna samlat ihop ett bidrag på 6 000 euro, och även hinkar, skurborstar, handskar och rengöringsmedel samlades in och fraktades över på 25 pallar.

 

På plats togs de båda förarna emot av kollegan Jan Hruby från den tjeckiska filialen. Han har direktkontakt med krisstaben och betonar än en gång varför denna operation är så nödvändig: "Vi glädjer oss över hjälp från utlandet. Vår stad har drabbats av kraftiga översvämningar och vi är i akut behov av både pengarna och hjälpsändningarna med bl.a. rengöringsmedel. Atmosfären vid samarbetet mellan tyskarna och tjeckerna är fantastisk."

 

Alliance Manager Jochen Dieckmann från föreningen Transportbotschaftern är imponerad av hur man togs emot här: "Den lokala polisens befälhavare och tillika ledare för krisstaben, Pavel Bakule från Ústi, tackade oss flera gånger för hjälpen. Vi kördes med sirener och stort polispådrag från rådhuset och genom staden, och människorna formligen jublade."

Dieckmann förklarar också varför man inte hjälpte till i Tyskland: "Naturligtvis erbjöd vi vår hjälp även på hemmaplan, men hjälpen från den tyska katastrof- och räddningsmyndigheten THW (Technisches Hilfswerk) och det tyska försvaret var redan så omfattande att man enligt kontaktpersonen inte behövde mer hjälp." Tisdagen förra veckan kom de tyska förarna tillbaka välbehållna till Düsseldorf.

Ladda ner pressmeddelande
Till toppen av sidan