11.05.2015

Årets upptakt väcker hopp i transportbranschen

TimoComs transportbarometer: Mer frakt under 1:a kvartalet 2015

(2)

Erkrath, Tyskland, 11.05.2015 – Den europeiska transportmarknaden har återhämtat sig under årets första kvartal efter det oväntat svaga sista kvartalet 2014. I januari och februari fanns det mer frakt än det funnits på tre år. I slutet av kvartalet visar TimoComs transportbarometer därmed ett frakt-lastrums-förhållande på 39:61 för den europeiska transportmarknaden och ger hopp om framtiden.

Man måste se tillbaka några år för att hitta en jämförbar fraktstark årsupptakt. Bara 2011 låg januari över samma månad 2015 både vad gäller förhållandet mellan frakt och lastrum och den absoluta fraktmängden. "Då gick vi vidare till nästa år med fraktandel över genomsnittet på 53,8 %", säger Marcel Frings, Chief Representative på TimoCom. "Vi var dock en bit ifrån detta värde i januari 2015, men ändå visade transportbarometern den bästa starten på fyra år med en fraktandel på 42 %."

Totalt sett fler frakter

I februari sjönk fraktandelen sedan som förväntat – men dock bara vid en första anblick. För i TimoComs transportbarometer visades ett frakt-lastrums-förhållande på 33:67, men de absoluta siffrorna från TC Truck&Cargo®, Europas största transportplattform, visar att det under kvartalets första månader lades in 700 000 fler frakterbjudanden än under samma månader föregående år. Samtidigt sjönk antalet fordonserbjudanden under samma period. "Vi utgår från en god utnyttjandegrad på grund av den positiva affärsutvecklingen i Europa", bekräftar Frings.

Detta stöddes av frakt-lastrums-förhållandet på 42:58 i mars – och Marcel Frings förväntar sig att det ska bli ännu bättre: "Det andra kvartalet kommer att bli en boom. Helt klart. Grill- och trädgårdssäsongen börjar med fint vårväder och under påsken hade vi i många europeiska länder korta 4-dagarsveckor. Dessa traditionellt sett fraktstarka arbetsveckor fortsätter i maj så att vi under minst två av tre månader under det andra kvartalet kan utgå från en ökad fraktingång."

Ladda ner pressmeddelande
Till toppen av sidan